7 τρόποι να σώσεις τον εαυτό σου και τον κόσμο

“Τα χαιρετίσματά μας. Δεν είμαστε από αυτόν τον πλανήτη. Δεν καταλαβαίνουμε τα παράξενα έθιμα σας. Το οικοσύστημα του πλανήτη σας έχει αποτύχει. Οι ηγέτες σας το αρνούνται. Γιατί οι ηγέτες σας σας λένε ψέματα; Γιατί τόσοι πολλοί από εσάς πιστεύουν αυτά τα ψέματα; Εξηγήστε τα παράξενα έθιμα σας. Γιατί πιστεύετε αυτά τα ψέματα; Σώστε τον πλανήτη. Σκοτώστε τον εαυτό σας. Σώστε τον πλανήτη! Σκότωσε τον εαυτό σας!”
~ Η Εκκλησία της Ευθανασίας …

Ή, ίσως, αντί να σκοτώσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να ζήσετε σε αρμονία με την φύση, την Γη και ολόκληρο το σύμπαν. Ίσως αντί της αυτοκτονίας, απλά να μην επιχειρείτε διαρκώς την οικοκτονία. Ίσως να χρειάζεται να καταλάβετε την διαφορά μεταξύ των υγιών και ανθυγιεινών. Ίσως το να σώσετε τον κόσμο να είναι το ίδιο με το να σώσετε τον εαυτό σας. Σίγουρα, θα μπορούσατε να πάρετε τον εύκολο δρόμο (θάνατος), ή θα μπορούσατε να προκαλέσετε τον εαυτό σας να γίνει μία υγιέστερη, πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού σας (ζωή) που ζει σε ευέλικτη ισορροπία με το περιβάλλον.

Αλλά η αυτοκτονία είναι πάντα μια επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει. Όπως είχε πει ο Albert Camus, «Υπάρχει μόνο ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα και αυτό είναι η αυτοκτονία.” Αυτός ο υπαρξιακός γρίφος, χρειάζεται να λυθεί πριν να μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε είδος διαύγειας. Διαφορετικά, πνιγόμαστε στον παραλογισμό. Αλλά η λύση για τον παραλογισμό δεν είναι η αυτοκτονία, είναι η εξέγερση.

Εδώ λοιπόν είναι επτά τρόποι για να σώσετε τον εαυτό σας ως εναλλακτική λύση της θανάτωσης του εαυτού σας.

1. Δεχτείτε την γνωστική ασυμφωνία σας.
“Το φάσμα του τι σκεφτόμαστε και κάνουμε είναι περιορισμένο από ό, τι αδυνατούμε να παρατηρήσουμε. Και επειδή αδυνατούμε να παρατηρήσουμε αυτά που αδυνατούμε να παρατηρήσουμε, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε, μέχρι να παρατηρήσουμε πώς παραλείποντας να παρατηρούμε διαμορφώνονται οι σκέψεις και οι πράξεις μας.”~ Daniel Goleman

Η «γνωστική ασυμφωνία» έχει γίνει μια έννοια κλισέ, κάτι όπως η “σκέψη έξω από το κουτί.” Η πλειοψηφία από εμάς νομίζουμε ότι δεν πέφτουμε στην παγίδα, η γνωστική ασυμφωνία είναι κάτι που συμβαίνει στους άλλους και εμείς φυσικά σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”. Είναι κλασική απατηλή υπεροχή, ψυχολογία για αρχάριους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο ότι οι αντιλήψεις μας μπορεί και να είναι προβληματικές και οι ιδέες μας (ειδικά οι ιδέες μας) είναι εσφαλμένες. Και έτσι ανειλικρινά ακολουθούμε την κοινή γνώμη, υποκριτικά απορροφημένοι και πιασμένοι στα δίχτυα ενός ριζικά ανθυγιεινού και μη-βιώσιμου συστήματος.

Θέλετε να είστε αντάξιοι του αέρα που αναπνέετε; Θέλετε να γίνετε ένας λόγος για να μην αυτοκτονήσετε; Θέλετε να σώσετε τον εαυτό σας; Τότε πρώτα απ’ όλα, δεχτείτε την γνωστική ασυμφωνία σας. Παλέψτε με αυτήν και οδηγείστε την σε υποταγή. Εξευτελίστε την. Κλοτσήστε την με κακόβουλη σεμνότητα και έντιμη ταπεινότητα. Στην συνέχεια διδάξτε την πώς να χορεύει αρμονικά, σε συμφωνία με την μεγαλύτερη κοσμική ορχήστρα που ήδη παίζει το Τραγούδι της Αλήθειας, από αμνημόνευτων χρόνων, αδιαφορώντας για τις ασήμαντες θρησκείες σας και τους μυωπικούς συλλογισμούς σας.

2. Βάλτε πρώτα τον κόσμο και μετά τον εαυτό σας
«Πίσω από κάθε πρόβλημα υπάρχει ένα ερώτημα που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Πίσω από κάθε ερώτημα υπάρχει μια απάντηση που προσπαθεί να αποκαλυφθεί. Πίσω από κάθε απάντηση υπάρχει μια ενέργεια που προσπαθεί να δράσει. Και πίσω από κάθε ενέργεια υπάρχει ένας νέος τρόπος ζωής που προσπαθεί να γεννηθεί. “~ Michael Beckwith

Δεν θέλεις να σκοτώσεις τον εαυτό σου; Κουράστηκες να είσαι απλώς άλλο ένα γρανάζι στο κοινωνικό ρολόι; Απηύδησες να είσαι ένα εξαπατημένο πιόνι σε μια σκακιέρα ψεμάτων; Βαρέθηκες να είσαι ένας απλός θεατής που βλέπει τους λαούς να οδηγούνται στον θάνατό τους; Τότε, έλεγξε τον εγωισμό σου. Βάλε την πολιτισμικοποιημένη ανθρωπιά σου στο περιθώριο. Βάλε το καλάθι της ανεξαρτησίας σου πίσω από το άλογο της αλληλεξάρτησης. Με λίγα λόγια: γίνε μια δύναμη της φύσης πρώτα, και ένα άτομο μετά.

Ως μια δύναμη της φύσης, γίνεσαι η ενσάρκωση του Εγώ-όπως-ο Κόσμος και του ο Κόσμος-όπως-Εγώ. Ενότητα και διασύνδεση με όλα τα πράγματα γίνεται το προσκήνιο. Η ενσυναίσθηση αντικαθιστά την απάθεια. Υπάρχει μια βαθιά και ολοκληρωμένη οικειότητα με το υπερκόσμιο όταν η εκστατική ένωση των αντιθέτων εκδηλώνεται μέσα από σας. Όταν είσαι μια δύναμη της φύσης, βρίσκεσαι σε μια κατάσταση ροής μέσω της οποίας το σύμπαν μπορεί να εκτινάξει την μαγεία του. Ποιος ήσουν κάποτε μοιάζει με μια φασκιωμένη κάμπια, ποιος είσαι τώρα μοιάζει με μια πανέμορφη και παντοδύναμη πεταλούδα. Και ιδού! Με ένα απλό φτερούγισμα των γνωστικών σου πτερυγίων, είσαι σε θέση να δημιουργήσεις τσουνάμι σκέψεων στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

3. Δημιουργήστε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης
Μην φοβάστε να αλλάξετε. Η παροδικότητα είναι η μόνη σταθερά. Είμαστε μεταβατικά σήματα στο κοσμικό ραντάρ. Ας είναι! Πρέπει να αποδεχτούμε την εφημερότητά μας και να συνεργαστoύμε με την φευγαλεότητα της στιγμής. Και τώρα η στιγμή σου νεύει ότι είναι ώρα για αλλαγή, είναι ώρα να δημιουργήσεις μια πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σου, μια ενημερωμένη έκδοση του εαυτού σου που δεν θέλει να αυτοκτονήσει ούτε να συνεχίσει την οικοκτονία αλλά θέλει να κάνει τον κόσμο ένα πιο υγιές μέρος. Η τυφλή κατανάλωση είναι παλιό καπέλο. Να αγοράζεις σκατά που δεν χρειάζεσαι είναι ξεπερασμένο. Η αποταμίευση έχει καταστεί άνευ αντικειμένου. Αυτό που πάντα σου μαθαίνανε -κατέχω, ελέγχω, καταναλώνω, επαναλαμβάνω- έχει γίνει φθαρμένο και κλισέ. Ο αδαής, τίγκα στην πλύση της υλιστικής κατανάλωσης εγκέφαλός σου, λαχτάρα να απελευθερωθεί.

Είναι καιρός όλοι μας να δημιουργήσουμε υγιέστερους, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης. Ένα είδος κατανάλωσης που δεν αφήνει την Γη να αιμορραγεί και να πεθαίνει, πνίγοντάς την στην ρύπανση, αλλά την αφήνει να ευημερήσει και να ανθίσει με αφθονία. Το είδος της κατανάλωσης που ισορροπεί την ακόλουθη δήλωση του Friedensreich Hundertwasser, “Ο κύκλος της αλυσίδας με τον οποία τα τρόφιμα γίνονται σκατά λειτουργεί. Ο κύκλος με τον οποίο τα σκατά γίνονται τροφή έχει σπάσει.” Δεν πρόκειται να παραθέσω εδώ μια λίστα με πιο υγιείς και βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης. Όλοι τους γνωρίζουν. Σας δηλώνω ότι αν δεν τους ξέρετε, τότε ήρθε η ώρα να σταματήσετε τις δικαιολογίες. Ήρθε η ώρα να κατεβείτε από το πάρα πολύ άνετο, υπερβολικά βολικό συννεφάκι σας. Με λίγα λόγια: Ήρθε η ώρα να σώσετε τον εαυτό σας πριν ο πλανήτης το κάνει για σας. Σας διαβεβαιώνω, ο πλανήτης δεν θα είναι τόσο καλός μαζί σας.

4. Απαιτείστε καθημερινή, δημιουργική επανάσταση
«Αν δεν είχα αίσθηση του χιούμορ, εδώ και πολύ καιρό θα είχα διαπράξει αυτοκτονία.” ~ Μαχάτμα Γκάντι

Γίνε ένας δημιουργικός ταραξίας, ένας ευφάνταστος ιδεαλιστής, ένας αντάρτης οραματιστής. Μην αφήνεις την αποτυχημένη μη βιωσιμότητα του παρελθόντος να καταστρέψει ένα πιθανό βιώσιμο μέλλον. Διεκδίκησε την ανοιχτή πρόσβαση. Είναι δική σου για να την πάρεις. Πάντα ήταν. Χρησιμοποίησε την για να φτιάξεις την δική σου διακήρυξη δημιουργικής αλληλεξάρτησης. Αναποδογύρισε όλα τα γεμάτα μήλα καφάσια, καταδικασμένα να παραμείνουν σε ένα σύστημα σαπισμένων μήλων. Έχεις δημιουργική άδεια. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ την! Τρίψε την στην μούρη του καθενός που προσπαθεί να σε περιορίσει, ειδικά των αρχών. Φράκαρε τα γρανάζια της ανθυγιεινής ανθρωπομηχανής που αναδεύει την βιοποικιλότητα σε ψιλοκομμένη οικοκτονία. Δημιούργησε την δική σου σφεντόνα Γολιάθ και δείξε σε όλους τους μελλοντικούς Δαβίδ πώς γίνεται.

Η τέχνη της εξέγερσης δημιουργεί με συνέπεια ένα μέλλον που ξεπερνά το παρελθόν, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα στο δυναμικό παρόν. Αυτή η στιγμή, τώρα, είναι το μόνο που έχετε για να γίνετε μια πιο ευφάνταστη εκδοχή του εαυτού σας. Carpe punktum (άδραξε την στιγμή) οδηγεί σε carpe diem (άδραξε την μέρα) οδηγεί σε carpe vita (άδραξε την ζωή), αλλά ποτέ δεν αρχίζει χωρίς ανοικτή και θαρραλέα φαντασία.

5. Μην ζητάτε δικαιοσύνη, απαιτήστε την
Να τρέξεις μακριά από το πρόβλημα είναι μια μορφή δειλίας και, μολονότι είναι αληθές ότι η αυτοκτονία αψηφά τον θάνατο, ο ίδιος δεν το κάνει για κάποιο ευγενή σκοπό, αλλά για να ξεφύγει από κάτι. “~ Αριστοτέλης

Ποτέ μην ζητάς την άδεια από κάποιον ή κάτι που σε απειλεί με βία αν δεν υπακούσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανυπακοή γίνεται η μεγαλύτερη αρετή. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια, επειδή αυτή η άδεια είναι η μόνη άδεια που έχει σημασία, εφ ‘όσον δεν γίνεσαι βίαιος. Όποιος λέει το αντίθετο σε εκμεταλλεύεται. Και έτσι χρειάζεται να ξεσηκωθείς με το σύνθημα της μη-βίας στις γροθιές σου, της μη-εκμετάλλευσης στην καρδιά σου και της μη-απαλλοτρίωσης στην ψυχή σου. Γύρνα την πλάτη σου σε κάθε πρόσωπο ή σύστημα επιδιώκει να σε εκμεταλλευτεί ή να σε απαλλοτριώσει με το να γίνεις μια μη-απολογητική δύναμη της αυτο-δικαιοσύνης.

Η αληθινή δικαιοσύνη γίνεται μια ελευθερία του εαυτού σας. Χαράζει μια γραμμή στην άμμο και δηλώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως έκανε ο Θορώ, «Δεν έχω δημιουργηθεί για να αναγκάζομαι να κάνω οτιδήποτε. Θα αναπνέω όπως εγώ θέλω. Ας δούμε ποιος είναι ο ισχυρότερος.”

6. Μην διαμαρτύρεστε απλά εναντίον της εξουσίας, πάρτε την εξουσία
«Η επανάσταση είναι ταυτόχρονα η πιο τραγική και λυτρωτική κοινωνική εμπειρία. Είναι αυτό που κάνουν οι κοινωνίες αντί να αυτοκτονήσουν, όταν έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές λύσεις και όλες οι συνδέσεις που συνδέουν τις ζωές των ανθρώπων σε οικεία μοτίβα έχουν κοπεί. “~ Andrew Kopkind

Εκτός από τον εξαγνισμό της εξουσίας, να πάρεις την εξουσία πάνω από την εξουσία είναι ίσως το πιο ισχυρό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η εξουσία τείνει να διαφθείρει, όταν δεν συμφιλιώνεται με το άτομο που την κρατάει. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε καταλαβαίνουν την εξουσία ούτε κατανοούν τους εαυτούς τους αρκετά για να επιχειρήσουν μια τέτοια συμφιλίωση. Και έτσι ζούμε σε έναν κόσμο με δομές εξουσίας που οδηγούνται από ανθρώπους τυφλωμένους από την δική τους εξουσία. Σε έναν τέτοιο κόσμο, η μόνη βιώσιμη επιλογή, η πιο θαρραλέα και ενάρετη πράξη, είναι να πάρεις την εξουσία από την εξουσία, παρά τις εξουσίες που υπάρχουν.

Η εξουσία πρέπει να ταπεινωθεί επειδή η εξουσία είναι επικίνδυνη. Μοιάζει με την φωτιά. Και οι δύο μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο και με έξυπνο τρόπο. Αλλά όταν δεν χρησιμοποιούνται μέτρια και έξυπνα, καίγονται, η μία κρατώντας την άλλη και μαζί και τον κόσμο που τις χρησιμοποιεί. Αν η γνώση είναι δύναμη, τότε η φαντασία παίρνει δύναμη από την εξουσία. Το άτομο που μπορεί να διαχειριστεί αυτό, και με τη σειρά του είναι σε θέση να εξιλεωθεί για αυτήν την δύναμη, κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη όλων -του σοφού γοήτρου. Δεύτερη μόνο σε μια σοφή και υπέροχη αίσθηση του χιούμορ.

7. Κάντε πράξη την πνευματική εξέγερση
Ο θάνατος χαμόγελα σε όλους μας, αυτό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να χαμογελάσει πίσω.” ~ Μάρκος Αυρήλιος

Ο τελικός άθλος του να σώσεις τον εαυτό σου είναι να αποκτήσεις μια δυνατή και ταπεινή αίσθηση του χιούμορ ώστε να μπορείς να κοιτάξεις τον θάνατο στο πρόσωπο και να γελάσεις. Αυτός που μπορεί να διαχειριστεί αυτό είναι πραγματικά σωσμένος. Αλλά δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Απαιτεί μια πνευματική επανάσταση ανώτερης τάξης. Απαιτεί χιούμορ και θάρρος των πιο υψηλών. Συνεπάγεται μια πλήρη υπαρξιακή αναμόρφωση, παρά τον πολιτισμό που αρνείται να αναθεωρηθεί. Απαιτεί την επίτευξη μιας κατάστασης αυτο-αγάπης που υποτάσσει τον κόσμο, καθιστώντας έτσι την οικοκτονία να ισοδυναμεί με αυτοκτονία και ως εκ τούτου να είναι απαράδεκτη.

Η επίτευξη μιας τέτοιας κατάστασης αντιστρέφει την δήλωση “Σώστε τον κόσμο, σκοτώστε τον εαυτό σας” σε “σκοτώστε τον μη βιώσιμο εαυτό σας και σώστε τον κόσμο.” Η ζωή γίνεται τότε μια δύναμη που οδηγείται από την ίδια την ζωή και την ενσυναίσθηση και όχι από το χάος και την απάθεια. Μια τέτοια δύναμη δεν μπορεί να περιοριστεί από τέτοιες άκαμπτες δομές όπως η θρησκεία, ο εθνικισμός, και ο κρατισμός. Αυτές οι μικροπρεπείς έννοιες έχουν ξεπεραστεί από το άτομο που έχει σώσει τον εαυτό του. Αυτά τα άτομα είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν ένα υγιές Τώρα, παρά το ανθυγιεινό παρελθόν ή το αβέβαιο μέλλον. Αποκαλύπτουν το θάρρος της πυρπολημένης ψυχής, που φλέγεται αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, προκαλώντας αυτούς που δεν έχουν σώσει τον εαυτό τους και ενθαρρύνοντας εκείνους που έχουν, να ξεσηκωθούν και να κηρύξουν σε όλους τους αρνητές την ακόλουθη κινεζική παροιμία: “Αυτός που λέει ότι δεν μπορεί να γίνει, δεν θα πρέπει να διακόπτει αυτόν που το κάνει.”

Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος
Του Gary ‘Z’ McGee
The Mind Unleashed

Leave a Reply