Η Μητέρα Τερέζα ήταν “απατεώνας”, “τσαρλατάνος” και “υποκρίτρια”

Για δεκαετίες, ο Osho ήταν επικριτικός με την Μητέρα Τερέζα και την ιδεολογία που στήριζε το έργο της – ειδικά με την ατζέντα του θρησκευτικού προσηλυτισμού και της παιδική κατήχησης (μέσω θρησκευτικής εκπαίδευσης και μεταστροφής). Όλα αυτά, υπό την κάλυψη της “υπηρεσίας στους φτωχούς”, μια μοναδικά χριστιανική, θρησκευτική και πολιτική στρατηγική για την υποστήριξη της ίδρυσης και της διαιώνισης του κατεστημένου. Σε αυτό το απόσπασμα από μία από τις ομιλίες του, ο Osho απαντάει σε μια επιστολή που έλαβε από την μητέρα Τερέζα σε απάντηση σε αυτό που είχε πει για την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ από την μητέρα Τερέζα.

“Οι πολιτικοί και οι ιερείς συνωμοτούν. Διαχωρίζουν τον άνθρωπο: ο πολιτικός καθοδηγεί το εξωτερικό και ο ιερέας καθοδηγεί το εσωτερικό. Ο πολιτικός κυβερνά το έξω και ο ιερέας κυβερνά το μέσα. Συνενώνονται σε μια βαθιά συνωμοσία κατά της ανθρωπότητας. Μπορεί να μην γνωρίζουν καν τι κάνουν – δεν υποψιάζομαι τις προθέσεις τους, μπορεί να είναι απολύτως ασυνείδητες.

Την προηγούμενη μέρα έλαβα μια επιστολή από την μητέρα Τερέζα. Δεν έχω καμία πρόθεση να πω τίποτα ενάντια στην ειλικρίνειά της – ό, τι έγραψε στην επιστολή είναι ειλικρινής, αλλά είναι ασυνείδητο. Δεν γνωρίζει τι γράφει. Γράφει μηχανικά, σαν ρομπότ. Λέει:

“Μόλις διάβασα ένα απόσπασμα από την ομιλία σας, αισθάνομαι λύπη για σας. Για τα επίθετα που προσθέσατε στο όνομά μου σας συγχωρώ με μεγάλη αγάπη “.

Αισθάνεται λύπη για μένα – μου άρεσε το γράμμα! Δεν έχει καν καταλάβει τα επίθετα που έχω χρησιμοποιήσει γι ‘αυτήν. Αλλά δεν γνωρίζει, διαφορετικά θα ένιωθε λύπη για τον εαυτό της. Τα επίθετα που έχω χρησιμοποιήσει … είναι απατεώνας, τσαρλατάνος και υποκρίτρια.

Για την απάτη:
Απατεώνας δεν είναι αυτός που εξαπατά μόνο τους άλλους. Σε μια πολύ πιο θεμελιώδη έννοια ο απατεώνας είναι αυτός που εξαπατά τον εαυτό του. Η εξαπάτηση αρχίζει εκεί. Εάν θέλετε να εξαπατήσετε άλλους, πρώτα πρέπει να εξαπατήσετε τον εαυτό σας. Αλλά μόλις εξαπατήσετε τον εαυτό σας, ποτέ δεν θα το αντιληφθείτε εκτός αν κάτι από τον έξω κόσμο σας κλονίσει βαθιά. Δεν θα αντιληφθείτε ότι η εξαπάτηση έχει πάει πολύ βαθιά και από τις δύο πλευρές, είναι ένα δίκοπο σπαθί.

Η μητέρα Τερέζα είναι απατεώνας και από τις δύο όψεις. Πρώτα εξαπάτησε τον εαυτό της, επειδή ο διαλογισμός μπορεί σίγουρα να δημιουργήσει μια ζωή υπηρεσίας, μια ζωή συμπόνιας – αλλά μια ζωή υπηρεσίας δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ζωή διαλογισμού. Η μητέρα Τερέζα δεν ξέρει τίποτα για διαλογισμό – αυτή είναι η θεμελιώδης εξαπάτηση της. Υπηρετεί φτωχούς, ορφανά, χήρες, ηλικιωμένους και τους υπηρετεί με καλές προθέσεις, αλλά ο δρόμος προς την κόλαση είναι γεμάτος καλές προθέσεις! Δεν λέω ότι οι προθέσεις της είναι κακές, αλλά τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται από τις προθέσεις τις.

Μπορεί να καλλιεργείτε σπόρους με την πρόθεση να μεγαλώσετε όμορφα λουλούδια και να φυτρώσουν μόνο αγκάθια επειδή οι σπόροι δεν ήταν λουλουδιών. Το κάνατε με καλές προθέσεις, εργαστήκατε σκληρά, αλλά το αποτέλεσμα θα βγει από τους σπόρους, όχι από τις προθέσεις σας.

Υπηρετεί τους φτωχούς, αλλά οι φτωχοί έχουν υπηρετηθεί εδώ και αιώνες και η φτώχεια δεν έχει εξαφανιστεί από τον κόσμο. Η φτώχεια δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τον κόσμο υπηρετώντας τους φτωχούς – στην πραγματικότητα, όλη αυτή η κοινωνία υπάρχει μέσα από την υπηρέτηση των φτωχών. Οι φτωχοί πρέπει να υπηρετηθούν με κάποιο τρόπο, ώστε να μην αισθάνονται απολύτως απορριπτέοι. Διαφορετικά, θα πάρουν μεγάλη εκδίκηση, θα γίνουν άγριοι, θα γίνουν δολοφόνοι. Τους κάνουμε να πιστεύουν ότι η κοινωνία κάνει τόσα πολλά γι’ αυτούς, για τα παιδιά τους, για τους ηλικιωμένους τους, για τις χήρες τους – είναι μια “καλή” κοινωνία.

Ως εκ τούτου, οι ίδιοι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς δωρίζουν σε αυτές τις αποστολές. Η αποστολή της Μητέρας Τερέζα ονομάζεται Ιεραπόστολοι Φιλανθρωπίας. Τροφοδοτεί καθημερινά επτά χιλιάδες φτωχούς. Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Ποιος δωρίζει αυτά τα χρήματα;

Το 1974 ο Πάπας της δώρισε ένα Cadillac και αμέσως αυτή πούλησε το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο αγοράστηκε σε πολύ καλή τιμή, επειδή ήταν της μητέρας Τερέζας και τα χρήματα πήγαν στους φτωχούς. Όλοι το εκτίμησαν, αλλά το ερώτημα είναι, από πού ήρθε η Cadillac; Ο Πάπας δεν την δημιούργησε κάνοντας ένα θαύμα! Πρέπει να προέρχεται από κάποιον που είχε αρκετά χρήματα για να δώσει μια Cadillac. Και ο Πάπας έχει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα;

Και από αυτά τα χρήματα- ούτε το 1% – πηγαίνει στους φτωχούς μέσω αυτών των Ιεραποστόλων Φιλανθρωπίας. Αυτές οι υπηρεσίες υπηρετούν τους καπιταλιστές. Εξυπηρετούν τους πλούσιους, όχι τους φτωχούς. Στην επιφάνεια εξυπηρετούν τους φτωχούς – αλλά ουσιαστικά, βασικά, έμμεσα εξυπηρετούν τους πλούσιους. Κάνουν τους φτωχούς να αισθάνονται: “Αυτή είναι μια καλή κοινωνία, αυτή δεν είναι μια κακή κοινωνία, δεν πρέπει να κάνουμε εξέγερση εναντίον της …

Αυτοί οι ιεραπόστολοι δίνουν ελπίδα στους φτωχούς. Αν οι ιεραπόστολοι δεν ήταν εκεί, αυτοί οι φτωχοί θα γινόντουσαν τόσο απελπισμένοι που απ’ αυτήν την απελπισία θα υπήρχε εξέγερση, επανάσταση.

Τώρα, την έχω επικρίνει και είπα ότι δεν έπρεπε να της δοθεί το βραβείο Νόμπελ και αισθάνεται ότι προσβάλλεται από αυτό, όπως λέει στην επιστολή της.

Αυτός ο άνδρας, ο Νόμπελ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στον κόσμο. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος πολέμησε με τα όπλα του. Ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων, συγκέντρωσε τόσα χρήματα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν – ήταν ο κατασκευαστής του θανάτου. Έχει κερδίσει τόσο πολλά χρήματα που τώρα τα χρηματικά ποσά του βραβείου Νόμπελ διανέμονται μόνο από τους τόκους των χρημάτων του Νόμπελ … και κάθε χρόνο δίδονται δεκάδες βραβεία Νόμπελ. Πόσα χρήματα άφησε αυτός ο άνθρωπος; Και από πού ήρθαν αυτά τα χρήματα; Δεν μπορείτε να βρείτε χρήματα πιο ματωμένα από τα χρήματα που δίνονται από ένα βραβείο Νόμπελ.

Και τώρα αυτά τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ έχουν μεταφερθεί στους Ιεραποστόλους της Φιλανθρωπίας. Προέρχονται από πόλεμο, προέρχονται από αίμα, προέρχονται από δολοφονίες και θάνατο. Και τώρα υπηρετούν μερικές εκατοντάδες ορφανά, τροφοδοτούν επτά χιλιάδες ανθρώπους – σκοτώνουν εκατομμύρια και ταΐζουν επτά χιλιάδες ανθρώπους, ανατρέφουν μερικά ορφανά και δημιουργούν εκατομμύρια ορφανά! Αυτός είναι ένας περίεργος κόσμος. Τι είδους αριθμητική είναι αυτή; Πρώτα δημιουργούν εκατομμύρια ορφανά και στη συνέχεια επιλέγουν μερικές εκατοντάδες και τα δίνουν στους Ιεραποστόλους Φιλανθρωπίας να τα μεγαλώσουν!

Η μητέρα Τερέζα δεν μπορούσε να αρνηθεί το βραβείο Νόμπελ … μια επιθυμία να μας θαυμάσουν, μια επιθυμία να είμαστε αξιοσέβαστοι στον κόσμο. Και το βραβείο Νόμπελ δίνει αυτόν τον μέγιστο σεβασμό. Αποδέχθηκε το βραβείο.

Ο Jean-Paul Sartre φαίνεται να είναι πολύ πιο θρήσκος από την μητέρα Τερέζα … επειδή αρνήθηκε το βραβείο αυτό, αρνήθηκε αυτά τα χρήματα, αρνήθηκε αυτόν τον σεβασμό, για τον απλό λόγο ότι προέρχεται από μια λανθασμένη πηγή. Είπε [εμμέσως]: “Δεν μπορώ να δεχτώ κανένα βραβείο από μια παράφρων κοινωνία. Να δεχθώ οποιαδήποτε αναγνώριση από μια παράφρων κοινωνία σημαίνει να σεβαστώ την παραφροσύνη της ανθρωπότητας“. Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται να είναι πολύ πιο θρήσκος, πολύ πιο πνευματικός, πολύ πιο αυθεντικός από τη μητέρα Τερέζα.

Γι’ αυτό αποκαλώ τους ανθρώπους σαν τη μητέρα Τερέζα “απατεώνες”. Δεν είναι θύτες εν γνώσει, σίγουρα, όχι εκ προθέσεως, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σαφές. Ο σκοπός τους είναι να λειτουργούν σε αυτή την κοινωνία σαν λιπαντικό, έτσι ώστε οι τροχοί της κοινωνίας, οι τροχοί εκμετάλλευσης και καταπίεσης να μπορούν να συνεχίσουν ομαλά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι λιπαντικά! Εξαπατούν τους άλλους και εξαπατούν τους εαυτούς τους.

Για τον τσαρλατανισμό:
Και τους αποκαλώ “τσαρλατάνους” επειδή ένα πραγματικά θρησκευόμενο άτομο, ένας άνθρωπος όπως ο Ιησούς – μπορείτε να σκεφτείτε τον Ιησού να δέχεται το βραβείο Νόμπελ; Αδύνατον! Μπορείτε να σκεφτείτε τον Σωκράτη να δέχεται το βραβείο Νόμπελ, ή τον Μανσούρ αλ-Χάλαϊ να δέχεται το βραβείο Νόμπελ; Εάν ο Ιησούς δεν μπορεί να δεχτεί το βραβείο Νόμπελ και ο Σωκράτης δεν μπορεί να δεχτεί το βραβείο Νόμπελ – και αυτοί είναι οι πραγματικοί θρησκευόμενοι, οι αφυπνισμένοι – τότε ποια είναι η Μητέρα Τερέζα;

Το πραγματικά θρησκευόμενο πρόσωπο είναι επαναστατικό, η κοινωνία το καταδικάζει. Ο Ιησούς καταδικάστηκε ως εγκληματίας και η μητέρα Τερέζα λατρεύεται ως άγια. Υπάρχει κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει: αν η μητέρα Τερέζα έχει δίκιο, τότε ο Ιησούς είναι εγκληματίας και αν ο Ιησούς είναι σωστός, τότε η μητέρα Τερέζα είναι απλώς ένας τσαρλατάνος και τίποτε άλλο. Οι τσαρλατάνοι πάντα επαινούνται από την κοινωνία επειδή είναι χρήσιμοι – χρήσιμοι σε αυτήν την κοινωνία, σε αυτό το κατεστημένο.

Για την υποκρισία:
Όποια και αν είναι τα επίθετα που έχω χρησιμοποιήσει, τα έχω χρησιμοποιήσει πολύ συνειδητά. Ποτέ δεν χρησιμοποιώ μια λέξη χωρίς να την εννοώ. Και έχω χρησιμοποιήσει την λέξη “υποκρίτρια”. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υποκριτές επειδή ο βασικός τρόπος ζωής τους είναι χωρισμένος – στην επιφάνεια είναι ένα πράγμα, στο εσωτερικό τους είναι κάτι άλλο.

Γράφει:

“Η οικογένεια των Προτεσταντών δεν μπόρεσε να υιοθετήσει ορφανό, όχι γιατί είναι προτεσταντικοί, αλλά επειδή εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε παιδί που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε”.

Το βραβείο Νόμπελ δίνεται σε αυτήν για τη βοήθεια χιλιάδων ορφανών και υπάρχουν χιλιάδες ορφανά. Ξαφνικά δεν υπήρχαν ορφανά; Στην Ινδία μπορούν να εξαντληθούν ποτέ τα ορφανά; Οι Ινδοί συνεχίζουν να δημιουργούν όσα ορφανά θέλετε, στην πραγματικότητα περισσότερα απ’ όσα θέλετε!

Η οικογένεια των προτεσταντών που απορρίφθηκε, δεν απορρίφθηκε αμέσως. Εάν δεν υπήρχε κανένα ορφανό, αν όλα τα ορφανά είχαν διατεθεί, τότε τι κάνει η Μητέρα Τερέζα με επτακόσιες καλόγριες; Ποια είναι η δουλειά τους; Επτά εκατοντάδες μοναχές … ποια ορφανά φροντίζουν; Δεν είχαν ούτε ένα ορφανό – παράξενο, και αυτό επίσης στην Καλκούτα! Μπορείτε να βρείτε ορφανά οπουδήποτε στο δρόμο, βρίσκετε παιδιά στα απορριμματοφόρα. Θα μπορούσαν να είχαν κοιτάξει έξω από το ορφανοτροφείο και θα έβρισκαν πολλά παιδιά … Θα έρθουν μόνα τους, δεν χρειάζεται να τα βρείτε.

Ξαφνικά δεν είχαν ορφανά … Και αν η οικογένεια είχε απορριφθεί αμέσως, θα ήταν ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Αλλά η οικογένεια δεν απορρίφθηκε αμέσως. Τους είπαν: “Ναι, μπορείτε να πάρετε ένα ορφανό. Συμπληρώστε τη φόρμα”. Έτσι, η φόρμα συμπληρώθηκε. Έως ότου έφτασαν στο σημείο όπου έπρεπε να δηλώσουν τη θρησκεία τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπήρχαν ορφανά, και όταν συμπλήρωσαν την αίτηση και έγραψαν: “Ανήκουμε στην Προτεσταντική Εκκλησία”, αμέσως η μητέρα Τερέζα δεν είχε ορφανά.

Και αυτή η εξήγηση δεν δόθηκε στην ίδια την προτεσταντική οικογένεια. Aυτό είναι υποκρισία. Είναι απάτη. Είναι άσχημο. Η εξήγηση που δόθηκε στην ίδια την οικογένεια ήταν διαφορετική. Τα παιδιά ήταν εκεί, έτσι πώς θα μπορούσε να πει, “Δεν έχουμε ορφανά”; Τα έχουν πάντα σε έκθεση.

Με έχει προσκαλέσει κι εμένα να τα δω:

“Μπορείτε να έρθετε ανά πάσα στιγμή και είστε ευπρόσδεκτοι να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις μας να δείτε τα ορφανά μας και το έργο μας”.

Τα ορφανά είναι συνεχώς σε έκθεση.

Στην πραγματικότητα οι Προτεστάντες είχαν ήδη επιλέξει το ορφανό, το παιδί που θέλησαν να υιοθετήσουν, οπότε δεν μπορούσε να πει σε αυτούς τους ανθρώπους: «Δεν έχουμε ορφανά».

Τους είπε:

“Αυτά τα ορφανά ανατρέφονται σύμφωνα με τις αρχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θα ήταν κακό για την ψυχολογική ανάπτυξή τους, μια τέτοια διαταραχή.

Αυτός ήταν ο λόγος που τους δόθηκε. Και δεν είναι ανόητοι άνθρωποι. Ο σύζυγος είναι καθηγητής σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο – ήταν συγκλονισμένος, η γυναίκα ήταν συγκλονισμένη. Είχαν έρθει από τόσο μακριά μόνο για να υιοθετήσουν ένα παιδί, και τους το αρνήθηκαν επειδή είναι Προτεστάντες. Αν είχαν γράψει “Καθολικός” θα τους είχε δοθεί αμέσως το παιδί.

Για τον προσηλυτισμό:
Και ένα πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό – αυτά τα παιδιά είναι βασικά ινδουιστές. Εάν η μητέρα Τερέζα ανησυχεί τόσο για την ψυχολογική τους ευημερία, τότε πρέπει να ανατραφούν σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκεία. Αλλά ανατρέφονται σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία …. Τα ινδουιστικά παιδιά ανατρέφονται σύμφωνα με την καθολική θρησκεία και η ψυχολογία τους δεν διαταράσσεται; Τώρα η ψυχολογία τους θα διαταραχθεί; Και αν αυτό ισχύει, τότε η μητέρα Τερέζα δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να μεταστρέψει οποιοδήποτε παιδί στην καθολική θρησκεία.

Και αυτό είναι το όλο έργο τους: o προσηλυτισμός. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ένα νομοσχέδιο στο ινδικό κοινοβούλιο, “Ελευθερία της θρησκείας”. Ο σκοπός του νομοσχεδίου ήταν να μην επιτρέπεται σε κανέναν να μεταστρέψει κανέναν σε άλλη θρησκεία. Εκτός αν το επιλέξει κάποιος με δική του ελεύθερη βούληση, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία μεταστροφή. Και η μητέρα Τερέζα ήταν η πρώτη που το αντιτάχθηκε. Σε όλη της τη ζωή δεν έχει αντιταχθεί ποτέ σε τίποτα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, και ίσως η τελευταία. Αντιτάχτηκε. Έγραψε μια επιστολή στον πρωθυπουργό και υπήρξε μια έντονη διαμάχη μεταξύ τους. Δημιούργησαν σκάνδαλο σε όλη την χώρα – και οι πολιτικοί ανησυχούν πάντα για τις ψήφους, δεν μπορούν να χάσουν τις χριστιανικές ψήφους – οπότε το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, απλά αποσύρθηκε…

Η μητέρα Τερέζα είναι πολύ ενθουσιώδης όταν πρόκειται για την μεταστροφή των ανθρώπων στον καθολικισμό. Εάν οι άνθρωποι δεν είχαν αλλαξοπιστήσει, τότε ποιοι θα ήταν οι χριστιανοί στον κόσμο;

Ο χριστιανισμός υπάρχει μόνο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών στον κόσμο. Από πού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν όλοι αλλαξοπιστήσει. Αλλά οι μέθοδοι μεταστροφής που χρησιμοποιούν είναι διαφορετικές.

Στο παρελθόν οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι έχουν αγωνιστεί και έχουν μεταστρέψει τους ανθρώπους στις θρησκείες τους με βία. Οι Μουσουλμάνοι έχουν καθυστερήσει, επειδή δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μάθουν νέες τεχνολογίες. Τώρα οι χριστιανοί είναι πολύ πιο ενημερωμένοι, επειδή ανήκουν στον δυτικό κόσμο, ο οποίος είναι πολύ πιο ενημερωμένος για τα πάντα. Έχουν αποβάλει την παλιά ιδέα να σας εξαναγκάζουν με το σπαθί. Τώρα σας υπηρετούν – σας δίνουν ψωμί και βούτυρο και υπηρεσίες και εκπαίδευση και νοσοκομεία και σχολεία και πανεπιστήμια. Σας δωροδοκούν. Τώρα από στρατιωτική δύναμη έχουν μετατραπεί σε οικονομική δύναμη, αλλά η μεταστροφή συνεχίζεται.

Και υπάρχουν πολλές αποδείξεις. Οι Χριστιανοί δεν μπορούν να κάνουν έναν πλούσιο ινδουιστή να αλλάξει θρησκεία. Πώς μπορείς να μεταστρέψεις έναν πλούσιο ινδουιστή; Δεν μπορείς να τον δωροδοκήσεις. Μπορείς να μεταστρέψεις μόνο ζητιάνους επειδή μπορούν να δωροδοκηθούν πολύ εύκολα, μπορούν να αγοραστούν πολύ εύκολα.

Αν η μητέρα Τερέζα είναι πραγματικά ειλικρινής και πιστεύει ότι η μεταστροφή θρησκείας ενός ατόμου διαταράσσει την ψυχική του δομή, τότε θα πρέπει να είναι αντίθετη με την αλλαξοπιστία, εκτός αν το επιλέξει ο ίδιος…

Για μένα, η μητέρα Τερέζα και άνθρωποι σαν αυτήν είναι υποκριτές: λέγοντας ένα πράγμα, κάνοντας κάτι άλλο πίσω από μια όμορφη πρόσοψη. Είναι ολόκληρο το παιχνίδι της πολιτικής – η πολιτική των αριθμών.

Για τον θυμό και την συγχώρεση:
Και λέει:

“Για τα επίθετα που προσθέτετε στο όνομά μου, σας συγχωρώ με μεγάλη αγάπη”.

Πρώτον, η αγάπη δεν χρειάζεται να συγχωρήσει, διότι η αγάπη δεν θυμώνει. Για να συγχωρέσετε κάποιον πρέπει πρώτα να είστε θυμωμένος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν συγχωρώ την μητέρα Τερέζα, γιατί δεν είμαι θυμωμένος. Γιατί πρέπει να τη συγχωρήσω; Θα έπρεπε να ήμουν θυμωμένος.

Λέγεται ότι ο Βούδας ποτέ δεν συγχωρούσε κανέναν για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν ήταν θυμωμένος. Πώς μπορείτε να συγχωρήσετε χωρίς θυμό; Είναι αδύνατον. Προφανώς θα θύμωσε. Γι’ αυτό λέω ότι έχει απώλεια συνείδησης: δεν γνωρίζει τι γράφει!

Λέει:

“Σας συγχωρώ με μεγάλη αγάπη”

– σαν να υπάρχει μικρή αγάπη και μεγάλη αγάπη, και τέτοια πράγματα. Η αγάπη είναι απλά αγάπη. Δεν μπορεί να είναι μεγάλη, δεν μπορεί να είναι μικρή. Πιστεύετε ότι η αγάπη είναι ένα ποσοτικό πράγμα; Ένα κιλό αγάπης, δύο κιλά αγάπης; Πόσα κιλά αγάπης είναι “πολύ”; Ή χρειάζονται τόνοι;

Η αγάπη δεν είναι καθόλου ποσότητα, είναι μια ποιότητα. Και τι έγκλημα έχω διαπράξει για να με συγχωρέσει; Παλιά χριστιανική βλακεία – συνεχίζουν να συγχωρούν! Δεν έχω ομολογήσει καμιά αμαρτία, γιατί πρέπει να με συγχωρήσει;

Συμπέρασμα:
Έτσι, αν κάποιος πρέπει να συγχωρεθεί είναι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ο Πάπας, η Μητέρα Τερέζα κ.α., οι οποίοι πρέπει να συγχωρεθούν. Είναι εγκληματίες – αλλά το έγκλημά τους είναι τέτοιο που θα χρειαστείτε μεγάλη νοημοσύνη για να το καταλάβετε.

Και δείτε την εγωιστική στάση. «Σας συγχωρώ», λέει. “Λυπάμαι για σας”, λέει. Και εύχεται: “Οι ευλογίες του Θεού να είναι μαζί σας και να γεμίσετε την καρδιά σας με την αγάπη του”. Απλά μαλακίες!

Δεν πιστεύω σε κανένα Θεό ως ον, οπότε δεν υπάρχει Θεός ως ον που να μπορεί να με ευλογήσει. Ο Θεός είναι μόνο μια συνειδητοποίηση, ο Θεός δεν είναι κάποιος που πρέπει να συναντηθεί. Είναι η δική σας καθαρή συνείδηση. Δεν είμαι αθεϊστής, αλλά δεν είμαι και θεϊστής. Ο Θεός δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά μια παρουσία, και η παρουσία γίνεται αισθητή όταν φτάσετε στο αποκορύφωμα της διαλογισμού σας. Ξαφνικά αισθάνεσαι την ευσέβεια να ξεχειλίζει όλη σου την ύπαρξη. Δεν υπάρχει Θεός, αλλά υπάρχει θεότητα …

“… και γεμίστε την καρδιά σας με την αγάπη του.” Η καρδιά μου είναι γεμάτη με την αγάπη μου! Δεν υπάρχει χώρος για την αγάπη του άλλου σε αυτό. Και γιατί να γεμίσει η καρδιά μου με την αγάπη του άλλου; Μια δανεική αγάπη δεν είναι καθόλου αγάπη. Η καρδιά έχει το δικό της άρωμα.

Αλλά αυτός ο τύπος ανοησίας θεωρείται πολύ θρησκευτικός. Γράφει με την επιθυμία να δούμε πόσο θρησκευόμενη είναι – και το μόνο που μπορώ να δω είναι απλώς ότι είναι ένας συνηθισμένος, ανόητος, ασυνείδητος άνθρωπος.

Την αποκαλώ μητέρα Τερέζα, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσω. Θα την αποκαλώ κυρία Τερέζα.

Ideapod Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος

Leave a Reply